Синеморец се намира в югоизточна България, близо до турската граница. От три страни селото е заобиколено от наситено сините води на Черно море, а от четвъртата - от тъмно-зелените обли хълмове на Странджа. На ръба на селото река Велека излиза от обгръщата я средиземноморска зеленина и се влива в морето, но не по-обичайния начин – водите й изчезват под широка пясъчна ивица, която образува един от красивите синеморски плажове. Бреговата линия около селото е прорязана от удивителни скали и чаровни пясъчни заливи, до които се спускат пастелни ливади или тучни гори. Този пейзаж, в който се срещат континентален и средиземноморски климат, е гостоприемен за множество видове растителност и птици, някои от които уникални за района. Не случайно големи площи са отделени в природни резервати и защитени зони. В Странджа се намира първият природен резерват в България, Силкосия, основан още през 1933 година. Неизбежно е такова прекрасно място да привлича през последните десет години  голям интерес за строителство, включително на огромен хотелски комплекс и няколко комплекса с апартаменти. Добрата новина е, че въпреки това в Синеморец все още преобладават семейните хотели, а и започва да се налага надеждата, че вече иде краят на безразборното строителство, особено по брега и в защитените места.  На този етап, селото е миш-маш от предимно малки и средни, но и някои преоразмерено големи постройки, с изоставаща инфраструктура и нееднороден облик. И въпреки това, невероятната красота на обкръжаващата природа си е там, непоразена от недостатъците в планирането и строителството. Мястото си е просто магическо.  

 

Главната притегателна сила на Синеморец са плажовете. Вляво от селото се намира плажът при устието на Велека. Той представлява дълга и широка пясъчна ивица, от едната й страна спокойните и сладки води на реката, а от другата вълните на соленото море. Плажът вече е охраняван, но иначе си остава недокоснат. На края на главния път през селото е другият значителен плаж – Бутамята. Той се намира в закътан залив, в единия му край е струпано строителство, а другият е буквално див, където рекичката Бутамята образува малък, плитък басейн обграден от скали и тръстики преди да се загуби в пясъка (любимо място на децата). Централната част на плажа е покрита с чадъри и шезлонги. Има душове, тоалетни и четири ресторанта, които предлагат всичко от пица и риба до сладолед и алкохолни коктейли. Някои водни спортове се предлагат в началото на плажа, до големия хотел на хълма. Финият, златен пясък обаче се простира нашироко и надалече, така че има места на плажа където човек може да се чувства напълно сам. Морето е кристално чисто и прозрачно (най-чистото по нашето черноморие!) и обикновено спокойно. По-нататък по брега, на 6 км от Синеморец, се намира плажът Силистар, също разположен в красив залив с фин пясък, и снабден с чадъри, спасители и два ресторанта. Тези, които предпочитат по-усамотените места, могат да намерят между Бутамята и Силистар наниз от няколко перлени заливчета с диви плажове, заобиколени от екзотични скали и зелени гори, които остават недокоснати от цивилизацията, защото попадат в защитени местности.

 

В Синеморец се ходи за почивка. Въпреки това, за тези за които плажът не е достатъчен, мястото предлага и други занимания: обиколки по маркираната еко-пътека по река Велека или по брега, разходки с кану-каяк или лодка по реката, наблюдаване на птици, речен или морски риболов, езда на коне, екскурзии по морето или във вътрешността на Странджа.

 

Що се отнася до храна и услуги, Синеморец предлага многобройни ресторанти, няколко бара и магазини за хранителни стоки. В големия хотел на Бутамята има дискотека, а един от ресторантите на плажа прави програма с нестинари. Ахтопол, на 6 км от селото, предлага допълнителни възможности. Синеморец разполага с аптека и лекар през лятото. Поликлиника и зъболекар има в Ахтопол, а в Царево, на 20 км, има болница и бърза помощ.

 

Понастоящем в Синеморец се провеждат археологически разкопки. Като начало, през 2006 г., в една от най-магичните точки – на хълма, от който погледът обхваща срещата на море, река и планина, беше открита древна гробница. Предполага се, че там е погребана тракийска жрица около 300 г. пр.н.е. Между находките са фрагменти от златни бижута, някои толкова миниатюрни и изящни, че трябва да се гледат през лупа. Най-запазените предмети сега са изложени в Националния исторически музей в София. През 2008 г. последва ново откритие: останки от укрепено тракийско жилище от същия период, кацнало на съседния хълм със същата зашеметяваща гледка. Разкопките там продължават и тепърва ще разкриват безценна информация за живота по тези места преди хиляди години. Но каквито и тайни да открием, каквото и още да научим за древните жители, ние вече знаем нещо за тях: те са били заобиколени от същата неземна красота, която днес въздейства на всеки посетител на Синеморец.